Nyhetsbrevet Polare från Grenna Museum

I nyhetsbrevet från november 2017 står:

”Till Svalbard i maj?

Vill du hjälpa oss att ta Andrée till högre höjder, och kanske vinna en resa till isbjörnens rike med Sveriges polarspecialist PolarQuest?

Nu bygger vi sista delen i vår nya basutställning i Polarcenter. Det handlar om nedre plan och S A Andrées polarexpedition: flygning, landning, isvandring, väntan och hemkomst. Vi kan utlova en visuell och spännande upplevelse när vi öppnar i maj 2018. Men, för att nå optimalt innehåll vad gäller projektioner och digitala upplevelser vänder vi oss till vår publik. Läs mer på www.grennamuseum.se.

Vår Andréesamling fick nyligen tillökning. Det var Peder Antonson från Finspång som svängde förbi och skänkte S A Andrées korrektur på rapporten från 1896: ”Rapport angående 1896 års Svenska Polarexpedition” – alltså sommaren på Danskön då man inte kom iväg. Det är två rapporter samt några lösblad med Andrées marginalanteckningar, strykningar och tillägg. Mycket fint och intressant material.

Ett något oväntat tillskott till våra samlingar var också det knäckebröd från Schumacher som återupptäcktes i oktober. En glömd/kvarlämnad blecklåda med bröd för Andréexpedition återfanns på bageriets vind 1944. Dess ursprung fastställdes och lådan skänktes därefter till museet i Gränna. En diffus låda i våra samlingar, utan någon som helst märkning drog till sig vår uppmärksamhet, och i oktober lät vi öppna den. Voilá, knäckebröd från expeditionen!

Andrée, och vår polarsamling generellt, hamnar i fokus i december då vi inleder ett samarbete med Nya Småland genom att bjuda in konstnärsduon Teresa Hubbard / Alexander Birchler till ett konstnärligt vistelsestipendium – Artist in Residence – i Gränna. Avsikten är att duon ska få fördjupa sig i och inspireras av våra polarhistoriska samlingar och skapa något eget.

Med anledning av ovan nämnda utställningsproduktion är nedre plan stängt. Det innebär att många föremål och bilder saknas. I viss utsträckning kompenserar vi det genom att i entréhallen – Galleriet – rotera föremål och nyförvärv till samlingarna. Galleriet är avgiftsfritt och utställningen i övriga erbjuds till halv entré under utställningsproduktionen.

På grund av utställningsproduktion blir det inget Julstök på museet i år. Men, staden arrangerar Julmarknad oavsett, på söndag den 10 dec. Vi håller öppet kl 10-18 den dagen.”